Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΤΟΥ "ΤΙΤΟΣΤΑΝ" ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ!!!

ΠΓΔΜ: Ξεκινά η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου

Ξεκινά την Τρίτη (21/6) η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ονομασία Έφιππος Πολεμιστής στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πριν μια εβδομάδα άρχισε η συναρμολόγηση του αγάλματος και παρόλο που υπολογιζόταν πως σε 15 μέρες θα τοποθετούνταν στην πλατεία τελικά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα συμπλήρωσης 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού που βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.
Το ύψος του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου υπολογίζεται στα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου "Φερντινάντο Μαρινέλι" από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.
Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα ενώ το όλο κόστος ανέρχεται στα 9,4 εκατ.ευρώ.
Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.
Το άγαλμα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Με αφορμή τις αναγγελίες για την τοποθέτηση του Μ.Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, ζήτησαν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από την μεριά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου