Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μέριμνα Στελεχών Ε.Δ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και ΑΚΕ, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής, με θέμα «Θέματα μέριμνας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψη μου, διαβιβάζεται συνημμένα η υπ’ αρ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 (ΦΕΚ Β΄1139) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με θέμα «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» και γνωρίζονται τα ακόλουθα:

 
Με το Ν. 1157/1981 κυρώθηκε η από 29/12/1980 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας και καθιερώθηκε πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, για το με οποιαδήποτε σχέση προσωπικό του Δημοσίου Τομέα, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, καθώς και εβδομαδιαία εργασία 37½ ωρών για τους μονίμους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ, με την επιφύλαξη των ρητά και αποκλειστικά προβλεπομένων εξαιρέσεων. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν εφαρμογή και για το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίστηκε το ωράριο εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στο σύνολο της επικράτειας και κατ’ επιλογή των υπαλλήλων εναλλακτικά 07:30-15:00 ή 09:00-16:30. Με την ίδια υπουργική απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να καθορίζει με απόφασή του τις ώρες έναρξης εργασίας του προσωπικού των στρατιωτικών μονάδων και των εποπτευομένων από το ΥΠΕΘΑ, ΝΠΔΔ, λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης του έργου τους.
Η αρμοδιότητα για την έκδοση διοικητικής πράξης καθορισμού του ωραρίου εργασίας μεταβιβάστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για το προσωπικό των Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που εφαρμόζει πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία 37½ ωρών. Με βάση την εξουσιοδότηση αυτή εκδίδονταν κάθε έτος διαταγές, με βάση τις οποίες το προσωπικό του ΥΠΕΘΑ εφάρμοζε ημερήσιο ωράριο εργασίας 07:30-15:00 κατά τους χειμερινούς μήνες και 07:00-14:30 κατά τους θερινούς.
Εντούτοις, με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.3979/2011, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο ανέρχονται πλέον σε 40. Παράλληλα, οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου δεν τροποποίησαν τις αντίστοιχες της ως άνω απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε ό,τι αφορούσαν τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη σχετική εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Επί του παρόντος και μέχρι την έκδοση από Υπουργείο Εσωτερικών σχετικής απόφασης ή εγκυκλίου, με την οποία θα παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.1157/1981, όπως ίσχυαν πριν την εφαρμογή του Ν.3979/2011.
Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που επισυνάπτεται, στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, ως εκ της ιδιαιτερότητας της φύσης του έργου του και αναλόγως της ένταξής του σε προστατευόμενη κατηγορία προσωπικού (με ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα), ανατίθεται εκ των ισχυόντων στρατιωτικών κανονισμών και διαταγών, η εκτέλεση εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, πέραν του προβλεπομένου ωραρίου, μετά την εκτέλεση των οποίων χορηγούνται οι αντίστοιχες απαλλαγές από την υποχρέωση προσέλευσης στην εργασία.
Ερώτηση και ΑΚΕ 17965/843/14-6-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Με την απάντησή σας Φ.90078598/11929/7-6-2011 στην ερώτησή μου 16649/20-5-2011 με θέμα την μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μου γνωρίσατε ότι έχει υπογραφεί σχετική Υπουργική Απόφαση, που αφορά τόσο την απαλλαγή του στρατιωτικού προσωπικού μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, όσο και άλλα θέματα, σχετικά με ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν τούτοις, δεν διευκρινίζεται τι περιλαμβάνει συγκεκριμένα η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.         Ζητείται η κατάθεση της ανωτέρω Απόφασης.
2.         Ποιο είναι το νόμιμο ωράριο εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και από ποιο νόμο προκύπτει;
3.         Μέχρι πόσες ώρες εργασίας επί πλέον είναι νόμιμο να απασχολούνται οι εργαζόμενοι; Από ποιους νόμους αυτό προκύπτει; Τηρούνται οι νόμοι αυτοί για το στρατιωτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ;
4.         Πόσες ώρες επί πλέον εργάζονται οι ενδιαφερόμενοι ανά μήνα, σύμφωνα με τις ετήσιες προγραμματισμένες δραστηριότητες, που εκτελούν πέραν του κανονικού ωραρίου και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων;
5.         Υπάρχει πρόβλεψη μέριμνας ισοσκελισμού των επί πλέον ωρών εργασίας με ρεπό ή οτιδήποτε άλλο;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Κοραντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου